2021. február 20., szombat

Kókuszos zabtej + kekszkrémes zabszelet recept

 

Az elmúlt hetekben több alkalommal készítettem ezt a fincsi zabtejet, ami önmagában, kakaóként vagy gyümölcsturmixként is nagyon ízletes. Az elkészítése egyszerű, és jóval kedvezőbb az ára a bolti változatoknál. Ebben a bejegyzésben megmutatom hogyan készül, és adok néhány ötletet a megmaradt kókuszos zabpüré felhasználására is.

 

Kókuszos zabtej

Hozzávalók:

1 bögre (2,5 dl) zabpehely 

3/4 bögre (1,9 dl) kókuszreszelék

4 szem friss datolya

1 nagy csipet só

1 tk vanília aroma

1,2 l hideg víz

Elkészítés: Az összes hozzávalót beleteszem egy  nagy teljesítményű aprítóba (vagy turmixgépbe), és jól összeturmixolom. Ezután egy sűrű szövésű anyagon átszűröm az egészet. (Erre a célra én a sparos újrahasználható zöldségszütyőt használom.) A kész zabtejet üvegekbe töltöm és fogyasztásig hűtőben tárolom. 

Az eredeti recept 1 bögre zabpelyhet és fél bögre kókuszreszeléket írt, de én kicsit megnöveltem a kókuszreszelék arányát, mert a zab ízét kevésbé kedvelem. 

A visszamaradt zabpürét nem dobom ki, inkább készítek belőle valamilyen finomságot.


Zabpelyhes kókuszgolyó

Hozzávalók: 

a zabtej készítése során megmaradt zabpüré

1-2 ek méz

4-5  púpozott ek darált keksz

1-2 ek kakaópor (én ezúttal nem tettem bele, és így is finom lett)

kókuszreszelék a hempergetéshez

Elkészítés: Gyúrjuk össze a hozzávalókat a kókuszreszelék kivételével. Egy jól formázható, puha masszát kell kapjunk. Gyúrjunk kis golyókat a masszából és hempergessük meg őket a kókuszreszelékben. Tálalás előtt tegyük 1-2 órára hűtőbe, hogy az ízek jobban összeérjenek.

 

Kekszkrémes zabszelet

Hozzávalók:

zabpüré

1-2 ek zabpehely

4-5 ek kekszkrém

2-3 ek zabtej

1-2 ek méz

darabokra vágott dió

150 g étcsoki

Elkészítés: A zabpürébe teszek egy kevés zabpelyhet, és egy folpackkal bélelt műanyag edénybe (kb. 7x15 cm) egyenletesen belenyomkodom. Ezután összekeverem a kekszkrémet a mézzel és a zabtejjel, majd a zabpelyhes rétegre kenem. Meghintem darabokra vágott dióval és beteszem 1 órára a fagyasztóba. Az étcsokit (egy tk étolajjal) felolvasztom, és leöntöm vele a zabszeletet. Beteszem a hűtőbe dermedni. 

Sajnos nem sikerült róla szép képet készítenem, ez egy tipikus "csúnya, de finom - desszert".

Egyébként mindhárom recept Vászonzsákoslány ötleteinek saját ízlésemre formált változatai. Az eredeti receptekért kattintsatok a videóra.

Hamarosan újabb bejegyzéssel jelentkezem, amiben további tippeket hozok a kókuszos zabpüré felhasználására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése