2021. február 4., csütörtök

Charlie Mackesy: A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló

 

Charlie Mackesy könyve egy nem mindennapi alkotás! Különlegességét a lapjait díszítő egyedi rajzok és a szöveg kézírásos jellege adja, melyek különleges hangulatot kölcsönöznek a kötetnek.

Amikor elkezdtem olvasni, arra számítottam, hogy egy történet fog kibontakozni a lapokon, de nem így lett. Mindössze négy jóbarát - a Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló - találkozását és vándorlásait kísérhetjük figyelemmel, akik út közben megosztják egymással gondolataikat, érzéseiket, és életbölcsességgé kristályosodott tapasztalataikat. Többségében nagyon egyszerűek, kedvesek és  szívet melengetőek ezek a felismerések. (Bár volt néhány semmitmondó kijelentés is, ami nem nyerte el annyira a tetszésemet.)

A könyv tehát nem mesekönyv és nem is gyerekeknek szól. Inkább egyfajta aforizmagyűjtemény vagy füveskönyv elmélkedésekkel és bölcs gondolatokkal az élet dolgairól. 

Ajándékkönyvnek szerintem nagyszerű választás, mivel értékes tanácsok, felismerések és szemet gyönyörködtető illusztrációk gyűjteménye. S nem utolsósorban gyönyörű a kivitelezése kívül-belül.

Összességében nagyszerű élmény volt olvasni, megmelengette a szívemet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése