2021. január 9., szombat

Mit olvastam decemberben?

Kicsit megkésve jövök ezzel a poszttal, amiben megmutatom a decemberi olvasmányaimat. 

A decemberem olvasás szempontjából átlagos volt. 

Ha belegondolok, hogy mennyire sokat dolgoztam és mennyire elfáradtam, ez az 5 könyv egész jónak mondható.

 

Nancy Leigh DeMoss: Hazugságok, amiket a nők elhisznek - És az igazság, ami megszabadítja őket

Fülszöveg: A könyv sétára invitál oda, ahol minden problémánk elkezdődött: az Éden kertjébe, Ádám és Éva első otthonába, a tökéletes, ideális környezetbe. Ami ott történt, elkerülhetetlenül hatással bír minden egyes mai nő életére. A világmindenség történelmének minden egyes gondja egy hazugsággal kezdődött. Minden probléma, minden háború, minden seb, minden felbomlott kapcsolat, minden bánat egyetlen egyszerű hazugsághoz vezethető vissza. Az írónő, azon túl, hogy leleplezi ezeket a hazugságokat, bemutatja az Igazság hatalmát, amely a szabadsághoz vezető út. Az Igazság nem csupán túlélést és menekülést biztosít, hanem valódi, dicsőséges szabadságot ebben bukott, korrupt, fájdalomterhes világban.

Vélemény: Nőknek íródott keresztény önsegítő könyv. Ezzel a kategóriával mindig bajban vagyok, valahogy mindig egy lutri, hogy bejön-e vagy sem. És sajnos sokszor csalódom. Ezzel a könyvvel kapcsolatban vegyesek az érzéseim. Egyrészt voltak benne nagyon érdekes fejezetek, gondolatok, amik rávilágítottak bizonyos téves hiedelmeinkre és káros szokásainkra, és ezt nagyon hasznosnak és újszerűnek találtam. Azonban volt egy fejezet, ami kifejezetten idegesített, amivel sehogy sem tudtam mit kezdeni. Alapvetően egy könnyen és gyorsan olvasható, szép szisztematikusan felépített keresztény életmódról szóló könyv. Minden fejezetben más-más hazugságot leplez le a szerző a mindennapi életből vett példákkal színesítve. Minden fejezet végén van egy összesítő is a végiggondolandó állításokkal és igehelyekkel, amik jól használhatók elmélkedésre. Megjelent egyébként a könyv férfiváltozata is, melyben a szerző a férfiakat mérgező hazugságokról rántja le a leplet. Nem mostanában fogom elolvasni, ha egyáltalán beleolvasok.

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐

 

Bolyki László: Pedig mi azt hittük - Valláskárosultak evangéliuma

Fülszöveg: Bolyki  ​Lacit már jól ismerjük. Egyrészt, mint aki a Budapesti Fesztiválzenekarban, a Concerto Budapest együttesben és az Erkel Ferenc Kamarazenekarban komolyzenét, a Bolyki Brothers énekegyüttessel jazzt és gospelt, saját gyülekezetében pedig egyházi zenét játszik. Másrészt, mint írót, akinek már harmadik könyvét vehetjük kezünkbe. Előző két könyve (Milyet zenét szeret Isten? és a Kegyelem és kalmárszellem), komoly sikert értek el a magyar keresztény könyvpiacon. Sőt, mindkettőnek már többszöri kiadása jelent meg! Új könyvének címe: Pedig mi azt hittük.
A könyv alcíme lett a legfelkavaróbb : Valláskárosultak evangéliuma Bizonyára direkt lett ez az alcím ilyen „ütős”, mert nem is gondolnánk, hogy milyen sokan vannak, akik „belebetegednek” hitükbe…annak ellenére, hogy mindenüket feláldozzák és teljesen átadják magukat az Úrnak, mégis valamiért egy hamis Istenképük alakul ki.
Az emmausi úton olyan emberek találkoznak a Mesterrel, akik egyszer már találkoztak vele, akik hittek benne, vele jártak. Valaha izzott a szívük, de ez a szív kihűlt, amikor a szilárdnak látszó hit és reménység szertefoszlott. A dolgok nem úgy alakultak, ahogy remélték. Pedig azt hitték, hogy…
Manapság is hívő emberek tömegei járnak kiégett szívvel az élet emmausi útjain. Elhagyták gyülekezeteiket, otthagyták a korábban lelkesen végzett szolgálataikat. Külsőségekben ugyan megtartották a hívő életük kulisszáit , de a szívük mélyén már rég kihűlt a tűz. Ilyenkor marad a fájdalom, a csalódás, az önmarcangolás és az üresség, vagy a keserű cinizmus: Pedig mi azt hittük… pedig mi azt reméltük. Mi történhetett? Hogyan tovább? Rájuk gondolva és feléjük fordulva született meg ez a könyv.

Vélemény: A kötet alcíme "Valláskárosultak evangéliuma" keltette fel igazán az érdeklődésemet. Ismét egy könnyen olvasható, sztorizgatós keresztény önsegítő könyvet sikerült a kezembe vennem, de mivel a sorozat első kötete tetszett, reméltem, hogy ezúttal nem fogok csalódni. A szerző az emmausi tanítványok történetére fűzi fel mondanivalóját azokról a keresztényekről, akik ugyan valaha tiszta szívvel gyakorolták vallásukat, szolgálták embertársaikat, mára azonban üres szokássá, megfeleléssé, képmutatássá süllyedt vallásgyakorlásuk. Mikor és hogyan romlott el minden? Lehet, hogy valamit nagyon félreértettünk? És hogyan tovább most? Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat a szerző új könyvében. Jó volt olvasni, érdekes volt, de nem érintett meg nagyon mélyen.

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐


L. M. Montgomery: Anne karácsonya

Fülszöveg: Ki ne emlékezne Anne Shirley-re, a vörös hajú, cserfes árva kislányra, aki világszerte nézők és olvasók millióinak szívét hódította meg? Vagy a Váratlan utazás című filmsorozat kacagtató és szívmelengető epizódjaira? A Könyvmolyképző Kiadó most igazi ünnepi meglepetéssel szolgál a méltán népszerű kanadai írónő rajongóinak. Ebben a megkapó humorral és emberséggel átszőtt kötetben a szerző magyarul eddig még soha meg nem jelent novelláiból válogathat az olvasó. A máig friss történetek arra emlékeztetnek bennünket, hogy még nem késő visszatalálnunk a karácsony és az ünnep igazi jelentéséhez: az összetartozás, a megbocsátás és a szeretet érzéséhez.

Vélemény: Anne története nekem kimaradt a gyerekkoromból, ezért most igyekszem pótolni. Mivel ez egy rövid, novellákból álló kötet, gondoltam kezdésnek pont jó lesz. Úgyis szerettem volna egy karácsonyi könyvet olvasni hangolódásképp. Nagyon jó volt, hogy egy-egy kedves történet mindössze 6-8 oldal hosszú volt csak, viszont sokszor nagyon erőltetettnek és túl didaktikusnak éreztem ezeket a történeteket. Mégis elérte a hatását és kezdtem karácsonyi hangulatba kerülni tőle. Lehet, hogy a történetek túl egyszerűek, sziruposak és meseszerűek, de valahogy mégis olyan jó volt olvasni, úgy megmelengette az ember lelkét. Mára ugyan közhelyessé vált a fő mondanivalója, hogy a legszebb ajándék, amit szeretteinknek adhatunk, az mi magunk vagyunk, a figyelmünk, a jelenlétünk, az ölelésünk, kedves szavaink - ez mégis így igaz. Annak ellenére, hogy nálam nem egy ötcsillagos könyv, szerintem újra fogom még olvasni néhányszor.

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐


Anselm Grün: Karácsony - az újrakezdés reménye

Fülszöveg: Karácsony ​tájékán oly sok emberben önkéntelenül is a gyermekkor idéződik fel, és ez több mint nosztalgia. A boldog kezdet, a paradicsom utáni vágy húzódik meg mögötte. Advent idején – spirituális értelemben – a boldogító élet, az új és végérvényes kezdet utáni vágyódásunkat fejezzük ki.
Lényegében a karácsonyban is az újrakezdés válik a központi képekben jól láthatóvá és elképzelhetővé. Nem vagyunk a múlthoz láncolva – minden mögött ott van a remény – életpályánkat nem sérülései formálják. Maga Isten kezdi velünk együtt újra, amikor gyermekként közénk jön. Ez az ünnep legbensőségesebb örömhíre. Anselm Grün újszerűen teszi oly világosan érthetővé, hogy azok saját emberségünk képei lesznek. A legbensőnket megérintő örömhírekben ismerősen jönnek elő a változás, a béke, a dicsőség, a megnyílás és a megvilágosodás szimbólumai is: az új évezred beköszöntével a képek nemcsak az idők változását jelzik, hanem az emberi élet, a születés és a halál, az idő és az örökkévalóság között feszülő időről is szólnak. A könyvben ezek, mint képek és szimbólumok jelennek meg, és adnak szilárd tartást az idők változásában és forgatagában. Anselm Grün OSB. teológiai doktor.

Vélemény: Karácsonyi ajándékaim egyike volt ez a kötet, amit nagyon megszerettem. A könyv 50 rövid fejezetből, 50 rövid elmélkedésből áll, amiben a szerző bemutatja a legfontosabb adventi, karácsonyi szimbólumokat és ezek reménykeltő üzeneteit. Nagyon aktuális könyv, jó szívvel ajánlom mindenkinek, különösen azoknak, akik egy új kezdetre vágynak. Nagyon lelkesítőek az elmélkedések, amiket szerintem nemcsak a karácsonyi időszakban érdemes elolvasni, hanem bármikor. Nem javaslom azért egy szuszra elolvasni, inkább kisebb adagokban érdemes feldolgozni, elelmélkedni rajta. Engem nagyon jókor talált meg ez a könyvecske, nagyon megérintett és biztos, hogy újra fogom olvasni.

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐⭐


Rachel Wells: Alfie új munkát kap (Alfie 2.)

Fülszöveg: A KÉTLÁBÚAK GUBANCOS PROBLÉMÁIT EGY OKOS NÉGYLÁBÚNÁL SENKI SE KÉPES JOBBAN MEGOLDANI. Alfie új történetéből ismét kiderül, mennyivel bölcsebb gyakran egy állat az embernél.
A szürke szőrgombolyag továbbra is a londoni Edgar Roadon éldegél, és az utca lakói már el sem tudnák képzelni az életüket nélküle. De vajon tudja-e ezt az a család is, amelyik nemrégen költözött a környékre? Mert nagy szükségük lenne rá, hogy Alfie kigubancolja a gondjaikat.
A világsikerű ALFIE sorozat mindegyik kötete önálló történet. És nem csupán a BOB, AZ UTCAMACSKA vagy AZ EGY KUTYA NÉGY ÉLETE rajongóinak kínálnak humoros, intelligens szórakozást. Hanem mindenkinek, aki szeret önmagára ismerni görbe tükörből.

Vélemény: Nagyon vártam az Alfie-sorozat második részét, mert imádtam az első kötetet, és reméltem, hogy a következő is hasonlóan jó lesz. A borítójába első pillantásra beleszerettem! Talán az én elvárásaim voltak magasabbak a kelleténél, ez lehet az oka annak, hogy végül kicsit csalódtam. Azt hittem, mókás lesz visszatérni az Edgar Roadra, de néhány új szereplő annyira visszataszító volt, és valahogy a régiek is megváltoztak, és hát nem mindenki az előnyére. Maga a történet és a megoldandó problémák sem ragadtak magukkal annyira, mint az első részben, de azért senki ne gondolja, hogy ez egy rossz könyv, csak szerintem az első rész határozottan jobb volt. Alfie továbbra is Alfie az aranyos gondolataival és hatalmas szívével, ahogy mindenkinek (szinte már görcsösen) segíteni akar. Kétségtelen, hogy Alfie nagyon ért ahhoz, hogyan lehet összehozni az embereket, és ezt nagyon szeretem benne. Aranyos, könnyed, szórakoztató történet, amit elsősorban - de nem kizárólag - macskásoknak ajánlok.

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése