Amikor jelentkeztem a Moly Baking Day kihívásra, még fogalmam sem volt, hogy mit süssek... Igazából nem is akartam bekapcsolni a sütőt ebben a melegben...
Aztán arra gondoltam, hogy a mai borongós, őszies időhöz remekül passzolna valamilyen fahéjas, puha finomság...
Mivel a férjem odavan a kürtős kalácsért, gondoltam keresek egy egyszerűbb kürtős kalács receptet, és meglepem vele.
Korábban már kipróbáltuk a Rupáner-féle falatnyi kürtős kalács kifliket, ami finom volt, bár omlós tésztájával egyáltalán nem emlékeztetett az eredeti puha kalácsra, még ha ízében hasonlított is az eredetihez.
Ezúttal szerettem volna puha kifliket készíteni, és találtam is egy szuper receptet!
A kürtőskifli mindent tud, amit a nagytestvér, csak lényegesen könnyebb elkészíteni. Persze nem helyettesítheti az igazi kürtőskalácsot, de a maga nemében fantasztikus finomság.
A kürtőskifli mindent tud, amit a nagytestvér, csak lényegesen könnyebb elkészíteni. Persze nem helyettesítheti az igazi kürtőskalácsot, de a maga nemében fantasztikus finomság.
Kürtős (mini) kiflik
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 1 kiskanál só
- 3 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 2 tojás sárgája
- 3 dl langyos tej
- 6 dkg puha vaj
- 3 dkg friss vagy 1,5 zacskó instant élesztő
Elkészítés:
- Langyosítsuk meg a tejet, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot és az élesztőt. Futtassuk fel.
- Keverjük össze a többi hozzávalót, adjuk hozzá az élesztős tejet és dagasszuk ki alaposan. Egy lágy, kicsit ragadós tésztát kapunk.
- Langyos helyen kelesszük a tésztát a kétszeresére (kb. 50-60 perc).
- A megkelt tésztát borítsuk vízszintes felületre és attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb kifliket szeretnénk, vágjuk 16 vagy 32 darabba. Én 16 darabot készítettem belőle, amik sokkal nagyobbak lettek, mint vártam.
- Mindegyik kis darabot formáljuk gombóccá, majd egyesével formázzunk belőle kifliket vagy rudakat.
- A félkész kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezekre, és hagyjuk pihenni (kelni) őket újabb 45-50 percig.
- Melegítsük elő a sütőt 170 Celsius fokra és 12-15 perc alatt süssük készre a kifliket.
- Olvasszunk meg két evőkanál vajat és azon nyomban, forrón kenjük le a kész kürtős kifliket, majd forgassuk őket vaníliás/fahéjas/kakaós/diós cukorba vagy kókuszreszelékbe.
Az eredeti receptben a kifliket ujjnyi széles tésztacsíkokból tekerik fel. Ha érdekel, hogy készül, akkor katt: https://www.momwithfive.com/hu/2017/12/09/mini-kurtoskifli-tobb-izben/



Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése